Så skapar du en företagssida, steg-för-steg-guide (uppdaterad aug -12)

Sidor är till för organisationer, företag, kändisar och band så att de kan publicera information och kommunicera med alla som väljer att ”gilla” dem på Facebook. Ett företag ska inte skaffa en “personlig profil” som är till för privatpersoner, vilket tyvärr fortfarande är vanligt. Dels är profiler inte tillåtna för företag, dels missar de viktiga funktioner som finns på företagssidor för att kunna arbeta effektivt och följa upp arbetet. Man ska också komma ihåg att när en privatperson blir “vän” med ett företag, som följaktligen felaktigt har en personlig profil, kan företaget läsa deras statusuppdateringar.

OBS! Denna guide visar hur du skapar en företagssida, inloggad som privatperson. Alternativet är att skaffa ett företagskonto, vilket jag inte rekommenderar. Företagskonton har utformats för dem som bara vill använda Facebook för att administrera sina sidor och annonskampanjer. Företagskonton innehåller dock inte samma funktioner som personliga konton och har mycket begränsad åtkomst till information.

Du kan skapa och hantera en Facebook-sida för din organisation från ditt personliga konto. En företags-/organisationssida får endast skapas och hanteras av officiella företrädare.

Länk till att skapa en sida hittar du på flera ställen när du är inloggad på Facebook. När du befinner dig på en företagssida (du kan t.ex. söka efter en företagssida i sökfältet längst upp på sidan) finns länken längst upp till höger, “Skapa en sida”.

Välj ”Lokalt företag..” om det är det du vill registrera eller ”Företag, organisation eller institution”. Väljer du “lokalt företag” får du ange lite mer information om adress och ort vilket sedan visas på förstasidan. Oavsett vilket du väljer, ska du sedan ange till vilken kategori ditt företag kan klassas. Det går att söka efter ett företag efter kategori, men det är ännu så länge få i Sverige som använder funktionen.

Skriv in namnet på företaget eller föreningen/bandet. Var noga med att stava rätt och tänk noga igenom vad den ska heta. OBS att du bara kan ändra namnet när du har upp till 100 fans! (När du har över 100 fans kan du använda ett kontaktformulär för att begära ett namnbyte)

Läs igenom villkoren för Facebooksidor och godkänn dessa. Välj sedan ”Skapa sida” för att fortsätta. Om du redan har ett Facebookkonto, välj det översta alternativet ”Jag har redan ett Facebook-konto”. Du får sedan logga in på detta innan du kommer vidare. Väljer du istället ”Jag har inget Facebook-konto” kan du skapa ett Företagskonto (vilket är utanför ramen för denna guide).

Första steget är att ladda upp en profilbild som kan vara en logotyp, eller annan bild som symboliserar sidan. Den så kallade profilbilden är den som dina blivande fans ser i sitt flöde när du uppdaterar sidan. Den ska vara fyrkantig och minst 180 x 180 pixel, men beskärs automatiskt om bilden du laddar inte är det.  Klicka på ”Ladda upp en bild” och sedan ”Välj sida”. Leta upp din bild och klicka till nästa steg.

I steg 2 fyller du i lite kort information om företaget. Dessa rader kommer att vara väl synliga på både första sidan och på informationssidan. De bör sammanfatta vad ditt företag erbjuder eller vad som är syftet med facebooksidan. Fyll även i din hemsida och ev. ytterligare kontaktinformation, t.ex. användarnamn på Twitter eller liknande. Spara informationen.

Nu startar en guide som visar dig några viktiga funktioner på din nya sida. Första tipset är att gilla din egen sida, så att dina vänner kan se att sidan finns. Vill du vänta med det för att kunna göra iordning din sida bättre först, välj ”Hoppa över”.

Nästa steg i guiden/rundturen som startats på Facebook är att bjuda in dina vänner. Även detta kanske är något du vill vänta med tills sidan är mer iordning. Om du klickar på ”bjud in…” får du välja ut vilka vänner som ska bjudas in och dessa kommer att få en notifiering (en ny händelse kommer att synas uppe vid jordglobssymbolen) från dig när de är inne på Facebook. Du kan också välja att låta Facebook leta igenom din adressbok för att bjuda in de vänner du är kopplad till via e-post.

 

Nu har du möjlighet att göra din första statusuppdatering, dvs skriva något i loggen på den nya sidan. Det blir de blivande fansen och andra intresserade som går in på sidan som ser det du skriver. Alternativt kan du lägga upp ett foto och skriva en kommentar till det. Skulle du vilja länka till något skriver du eller kopierar in webbadressen till det som du vill länka. Facebook letar upp sidan och visar en förhandsvisning av den.

 

I nästa steg ”landar du” i Administratörspanelen, som bara du som administratör för sidan ser. Under ”Aviseringar” kommer du tydligt att kunna se vad som har hänt på sidan sedan du var inne senast, t.ex. vilka kommentarer som har tillkommit till dina olika inlägg på sidan. Under ”Nya gilla-markeringar” är det ännu så länge väldigt tomt, men här kan du sedan följa vilka nya fans som tillkommit. Här finns också länkar för att bjuda in dina egna kontakter.

Statistik är värdefullt för att kunna följa hur satsningen med sidan går, men du måste ha 30 fans för att kunna se något här.
Under ”Meddelanden” längst till höger kommer du att kunna läsa meddelanden som dina fans eller andra skickar till dig som administratör. Du kan svara på meddelanden upp till två gånger, men aldrig själv ta initiativet att skicka meddelanden till någon som inte skrivit till dig. Detta troligtvis för att undvika spam.

Under sid-förslag finns tips om hur du kan fördjupa dig och hitta länkar till olika resurser.
Vill du dölja administratörspanelen klickar du på ”dölj” längst upp till höger.
Nedanför administratörspanelen hittar du din sida som andra kan se den.

Nedanför administratörspanelen hittar du din sida som andra kan se den.

Det är nu dags att lägga till omslagsbild. Denna bild är viktig för sidans layout och kan tillföra att den känns proffsig och tilltalande. Måtten för omslagsbilden ska vara 851 x 315 pixlar. Lägger du till en mindre bild sträcks den ut och kan bli suddig. Givetvis kan du hoppa över den så länge, kanske vill du fundera på vad som ska symbolisera din verksamhet. OBS att du inte får lägga in kontaktinformation som text i bilden, inte heller ”tryck gilla för att följa oss” eller annan säljande text som manar till handling. (Länkar och uppmaningar kan du med fördel lägga i omslagsbildens beskrivning som kommer upp när du klickar på bilden!) Facebook vill att företag/organisationer använder annonser för detta ändamål. Titta gärna på andra företagssidors omslagsbilder för inspiration! Exempel:
https://www.facebook.com/dalhalla
https://www.facebook.com/Glassrecept.se

Genom att klicka på ”Om” kommer du till informationssidan.
Peka med musen på Om-rutan och valet ”Redigera” visar sig. Här kan du lägga in mer information om företaget, t.ex. adress, telefonnummer, e-post mm. Var inte för sparsam med information här! Innehållet på om-sidan har visat sig ha stor betydelse för hur högt facebooksidan rankar sökresultatet på t.ex. Google.

Spara ev. ändringar och klicka på ”Visa sida” längst upp till höger för att återgå till sidan.

Har du frågor? Ställ dem gärna på Facebooksidan “Sociala medier för småföretagare”!