En och annan har höjt på ögonbrynen när vi idag har lanserat ett nytt koncept under namnet Social Media Trainer (SMT). Tanken är att företag bokar en tränare, som är uppdaterad och inriktad på allt som har med sociala medier att göra, någon timme per månad. Tillsammans sätter tränaren och den som ska tränas upp mål och har kontinuerlig kontakt. Men är det inte överdrivet, så svårt är det väl ändå inte med sociala medier?

2011 förutspåddes bli det år då många företag skulle lägga ner sina påbörjade sociala media-satsningar. Det är ju så enkelt att starta en företagssida på Facebook eller att registrera ett twitterkonto att många har gjort det av bara farten, utan att varken ha funderat över målgrupp, mål eller strategi. Jag vet inte i vilken omfattning konton har avslutats eller satsningar har betraktats som misslyckade, men på många håll händer det inte så mycket.

Det känns lite trist att företag efter två år sitter med 20 fans på Facebook. Jag har under de senaste två åren träffat många små och mellanstora företag som har gått kurs hos oss för att lära sig hands-on hur Facebook och andra verktyg fungerar. Ambitionerna har varit stora under kurserna, men sedan har genomförandet fastnat någonstans på vägen.

Att lyckas i sociala medier handlar om långsiktighet, tålamod och träget arbete. I den processen kan det vara mycket värt med en coachande person, ett bollplank, en sakkunnig – ja, kalla det vad du vill. Någon att ringa till när man kör fast eller som hjälper en tillbaks på rätt spår igen. Det är också därför det numera ingår uppföljning i våra utbildningar. Alla deltagare blir uppringda senast en månad efter genomförd utbildning för att påminnas, få reflektera och ställa frågor.

Mot denna bakgrund är det min övertygelse att tränare i sociala medier kan fylla en viktig funktion. Därför finns tjänsten från och med idag, med två personer med något olika bakgrund och erfarenheter, redo att utmanas. Tycker du att vi behövs?

Ps. Här kan du se vår korta reklamfilm för Social Media Trainer.